REGISTRACIJA VOZILA IZ INOSTRANSTVA

Registracija vozila iz uvoza

Registracija vozila iz inostranstva je obavezna, kao i svaka redovna registracija vozila i obavlja se jednom godišnje. Registraciju vozila možete uraditi 30 dana pre nego što dodje do isteka registracije vozila u tehničkom pregledu Sunce.

Ukoliko ne registrujete vozilo na vreme, podaci o registraciji vozila se brišu iz jedinstvene evidencije Ministarstva unutrašnjih poslova.

Da biste uradili registraciju vozila morate imati i uverenje o tehničkom pregledu vozila. Uz dokaz o izvršenom tehničkom pregledu vozila dostavlja se lična karta vlasnika i saobraćajna dozvola vozila. Kao i redovna polisa osiguranja. Ovo se može veoma prosto i praktično uraditi u registraciji i tehničkom pregledu Sunce.

Ukoliko ste Vaše vozilo kupili u inostranstvu, registracija i tehnički pregled Sunce će Vam približiti šta Vam je sve potrebno za registraciju vozila iz inostranstva.


Produženje registracije vozila iz inostranstva

Prvom registracijom vozila smatra se:
·registracija novog vozila uvezenog iz inostranstva
·takodje, registracija korišćenog motornog vozila uvezenog iz inostranstva (dozvoljen je uvoz korišćenih motornih vozila do tri godine starosti )
·i na kraju, registracija novog vozila domaće proizvodnje

Da biste uspešno registrovali vozilo iz inostranstva, potrebno je da nabavite COC dokument, jer je Srbija jedina država u kojoj se mora imati COC dokument kada se registruje vozilo iz inostranstva. Uz ovo je takođe bitan i EUR1 obrazac. On je jedini validan dokaz da je vozilo evropskog porekla i ako ga nemate, moraćete da platite carinu od 12.5%

Sam proces tehničkog pregleda i registracije vozila nije komplikovan. Zahteva najprostiju proveru osnovnih informacija, zbog kojih je bitno imati prethodno navedene dokumente.

Registracija vozila iz uvoza

Za vozila iz uvoza registracija se vrši po zahtevu vlasnika koji se podnosi na registracionom listu za vozilo. Dokumentacija koju je potrebno priložiti uz to je sledeća:

  • potvrda o tehničkoj ispravnosti vozila koja sadrži tehničke podatke o vozilu iz dokumentacije proizvođača ili priznatih kataloga za vozilo; za upotrebljavana vozila potrebno je pribaviti uverenje o ispitivanju (koje izdaje Agencija za bezbednost saobraćaja), a za novoproizvedena vozila potrebna je potvrda o saobraznosti (navedena dokumenta nisu uslov za registraciju, ali se moraju posedovati radi tehničkog pregleda vozila)
  • polisa obaveznog osiguranja vlasnika motornog vozila
  • dokaz o izmirenim carinskim i poreskim obavezama za vozilo;
  • potvrda o uplati propisanih troškova za registraciju vozila
  • dokaz o vlasništvu, odnosno poreklu vozila, kao i dokaz o vlasništvu i poreklu motora vozila ukoliko je naknadno ugrađen u vozilo;
  • potvrda o identitetu vlasnika vozila (lična karta – za fizička lica, odnosno dokaz o upisu u registar kod nadležnog organa – za pravna lica).

Tehnički pregled i registraciju vozila možete obaviti na jednom mestu i pritom biti sigurni da ćete sve završiti brzo i tačno. Registracija i tehnički pregled Sunce je mesto na kom možete sve to uraditi i dobiti odgovore na sva Vaša pitanja i nedoumice.

Podeli članak

Obaveštavamo Vas

da od 22.05.2023 počinje sa radom naš novi objekat u ulici Bulevar Nikole Tesle 3, Zemun (zgrada hotela "Jugoslavija").