Ugovor o kupoprodaji motornog vozila

Ugovor o kupoprodaji motornog vozila

Kupovina i prodaja automobila nije važeća tj. nije po zakonu, ako nije zaključena ugovorom o kupoprodaji vozila. Ugovor o kupoprodaji motornog vozila je veoma važan; to je dokaz da ste obavili kupoprodaju vozila. Tehnički pregledi i registracija vozila Sunce vam pružaju mogućnost brzog zaključenja ugovora o kupoprodaji motornog vozila.

Ugovor o kupoprodaji vozila se overava kod javnog beležnika.

Ugovor o kupoprodaji motornog vozila je jednako značajan kako za kupca, tako i za prodavca vozila. Njime se zakonski štite obe strane i onemogućuju se eventulane malverzacije.

Promena vlasnika vozila tj. prenos vlasništva vozila može se obaviti i prilikom redovne registracije vozila kako biste o istom trošku odradili sve.

Kod kupovine polovnog vozila koje je već registrovano, prenos se radi sa licem koje je navedeno kao vlasnik vozila u saobraćajnoj dozvoli. To je ovlašćeno lice i sa njim se sklapa ugovor o kupoprodaji vozila koje se overava kod notara.

Kupoprodajni ugovor

Obrazac ugovora o kupoprodaji motornog vozila je isti i sadrži sledeće:

Na početku ugovora potrebno je napisati datum i vreme sklapanja istog. Kao i mesto gde se ugovor o kupoprodaji motornog vozila sklapa. Potom se upisuju lični podaci o kupcu i prodavcu, kao i detalji o automobilu poput: vrsta, marka, tip, broj šasije i motora, godina proizvodnje, snaga motora kw, radna zapremina u ccm, dozvoljena nosivost u kg, broj sedišta, boja karoserije, reg.oznaka.

U ugovoru o kupoprodaji motornih vozila se dalje navode stavke oko obostranih obaveza.

Prodavac se obavezuje da motorno vozilo sa odgovarajućim ispravama preda kupcu i prenese mu pravo raspolaganja. Odnosno pravo svojine, na dan isplate prodajne cene vozila.

Kupac kupuje auto u viđenom i nađenom stanju i na dan preuzimanja vozila isplaćuje novac prodavcu. On je u obavezi da plati i sve dodatne troškove i takse, ako dogovorom nije drugačije utvrđeno.

Na ugovor o kupoprodaji motornog vozila ili račun bez iskazanog PDV-a neophodno je platiti porez. Porez se plaća kod nadležne poreske uprave prema prebivalištu prodavca motornog vozila. Porez na prenos apsolutnih prava iznosi 2,5% od vrednosti vozila po zvaničnom katalogu AMSS.

Ugovor o kupoprodaji vozila se ne smatra validnim bez tačnih podataka, potpisa ili overe.

Tehnički pregledi i registracija vozila Sunce je pravo mesto gde možete dobiti sve informacije i pomoć oko Vašeg automobila.

Dugogodišnje iskustvo i mnogo zadovoljnih mušterija su veoma dobri razlozi da Vaš izbor budu baš oni tehnički pregled i registracija vozila Sunce

Podeli članak

Obaveštavamo Vas

da od 22.05.2023 počinje sa radom naš novi objekat u ulici Bulevar Nikole Tesle 3, Zemun (zgrada hotela "Jugoslavija").