Zeleni Karton

Zeleni karton - Agencija Sunce

Zeleni karton. U tehničkom pregledu i registraciji vozila Sunce možete vrlo lako i brzo obezbediti zaleni karton, odnosno zelenu kartu za putovanje.

Kada odlučite da krenete na put automobilom, jedna od važnijih stavki koju bi trebalo da proverite jesu potrebna dokumenta za to putovanje.

Zeleni karton je obavezan dokument ako se vozilom domaće registracije putuje u inostranstvo. Zelena karta je međunarodna isprava kojom se potvrđuje posedovanje osiguranja od auto-odgovornosti.

Posedovanjem zelene karte obezbeđujete osiguravajuću zaštitu za moguće materijalne i nematerijalne štete koje možete načiniti drugima (trećim licima) u saobraćajnoj nesreći prilikom boravka u nekoj od zemalja članica sistema zelenog kartona.

Zelena karta se izdaje isključivo za registrovana vozila sa domaćim registracionim tablicama i znači da, ukoliko svojim vozilom pričinite štetu u inostranstvu, štetu ne plaćate vi, već osiguravač čiju polisu autoodgovornosti posedujete.
Trenutno je u toku sezona godišnjih odmora, i mnogi planiraju na put svojim kolima. Zato je vrlo važno da pripremite zeleni karton na vreme. Možete biti neprijatno iznenađeni ako vam na granici zatraže zeleni karton a vi ga ne posedujete.

Za mnoge države u Evropi zeleni karton nije potreban, ali u neke se države bez zelenog kartona ne može.

Zeleni karton se vezuje uz polisu obaveznog osiguranja i na njoj se mora nalaziti broj polise uz koju važi. Osiguravajuće društvo koje je izdalo polisu obaveznog osiguranja izdaje i zelenu kartu.

Za dobijanje potrebne su:

 1. Polisa obaveznog osiguranja na uvid
 2. Saobraćajna dozvola

  Cena zelenog kartona zavisi od toga čiju polisu osiguranja posedujete.

  Zeleni karton je obavezan dokument za vozila kojima se ulazi na teritoriju sledećih zemalja: Severna Makedonija, BiH, Rusija, Belorusija, Ukrajina, Moldavija, Turska, Izrael, Iran, Albanija, Tunis, Maroko.

  Zeleni karton nije potreban vozačima iz Srbije prilikom ulaska u Crnu Goru (bilateralni sporazum). U junu 2011. godine, potpisan je Multilateralni sporazum kojim je Srbija postala član tzv. Podsistema registarske oznake. Od tada vozači iz Srbije mogu bez zelenog kartona ući u 32 države, a sporazum je stupio na snagu 1. januara 2012. godine.

  Zelena karta važi do isteka trajanja polise obaveznog osiguranja od autoodgovornosti.

  Tehnički pregled i registracija vozila Sunce Beograd Vam pruža mogućnost da kod njih izvadite zelenu kartu – brzo, tačno i efikasno, potrudiće se da Vaše putovanje što bezbrižnije prođe.

  Registracija vozila i tehnički pregled Sunce – agencija za registraciju vozila i tehnički pregled se nalazi na dve lokacije: Novi Beograd i Zemun.

  Sva dokumenta potrebna za registraciju vozila, tehnički pregled, kao i dokumenta za putovanje poput zelenog kartona možete za kratko vreme obezbediti u tehničkom pregledu i registraciji vozila Sunce.

  Dobrodošli 🙂

Podeli članak

Obaveštavamo Vas

da od 22.05.2023 počinje sa radom naš novi objekat u ulici Bulevar Nikole Tesle 3, Zemun (zgrada hotela "Jugoslavija").